Varukorg

0 st. 0,00 kr

My Cart -

0 st.
Alla kategorier
Pris
 1. 833 kr - 17312 kr
Tillverkare
 1. AEG (9)
 2. Greenworks (2)
 3. Rawlplug (5)
 4. RYOBI (2)
 5. Scheppach (3)
 6. Yato (5)
 7. Skil (2)
 8. Show more
Batterispänning
Motortyp
Nom. effektförbrukning
 1. 470 W - 1700 W
Motor utan spolar
Borr-, mejselfäste
Max. slageffekt
 1. 0 J - 22 J
Medföljer verktygslåda
 1. L-Case (1)
 2. MakPac (4)
 3. MakPac Nr.2 (1)
 4. MakPac Nr.3 (2)
 5. MakPac Nr.4 (5)
 6. MetaBOX 145 L (1)
 7. MetaBOX 165 L (6)
 8. MetaBOX 185 XL (1)
 9. SYS 3 L 187 (2)
 10. SYS 3 M 187 (1)
 11. TSTAK (6)
 12. TSTAK II (1)
 13. Show more
Arbetsläge för slagborrning
Mjukstart
Sett inkluderer
 1. Flatmejsel (10)
 2. Dammuppsamlingsanordning (15)
 3. Dammuppsamlingsanordning Metabo ISA 24 (1)
 4. Dammuppsamlingsanordning Bosch GDE 18V-16 (2)
 5. Dammuppsamlingsanordning DX05 (1)
 6. Mejsel följer med (2)
 7. Borr (9)
 8. Modul Bosch GCY 42 Bluetooth (6)
 9. Modul Makita 198900-7 Bluetooth (2)
 10. Show more
Skydd mot överladdning
Indikator för laddningsnivå
Max. borr-Ø i betong
 1. 4 mm - 150 mm
Flaggor för produkten
Vikt
 1. 1 kg - 18 kg

Borrhammare

BOSCH, MAKITA, DeWalt, HITACHI, MILWAUKEE elektriska och sladdlösa borrhammare.

Filtret ”max. borrdiameter i betong” hjälper dig hitta rätt verktyg snabbt. Om du vanligtvis borrar 15 mm hål rekommenderar vi att ange diametrar upp till 26 mm när du filtrerar, eftersom verktyget både håller längre och arbetar snabbare om det inte överbelastas eller arbetar nära sin maximala kapacitet.

I kategorin Borr för betong erbjuder vi fler än 800 SDS-max och SDS-plus borr.

Andra tillbehör för borrhammare hittar du i kategorierna Mejslar, Hålsågar, Hålsågsadaptrar och centreringsborr, Chuckar och Oljor.

Vilken är skillnaden mellan en borrhammare och slagborrmaskin, och vilken skall jag välja?

Att effektivt borra i betong, tegel och sten, skiljer sig markant från att borra i trä, metall, plast eller andra liknande material. Vid borrning i dessa material passar exempelvis inte borr med vassa kanter. Vidare måste materialet smulas sönder i borrprocessen – det är som att arbeta med en liten roterande mejsel. För att på ett effektivt sätt borra i betong, tegel eller sten, måste två rörelser kombineras: hamring längs centrum av borraxeln (material mejslas vid borrspetsen) och en roterande rörelse runt sin egen axel (krossat material förs bort av den spiralformade borren och ett rundat hål bildas). Detta är anledningen till att borr för konstruktionsmaterial och sten skiljer sig från vanliga borr. Borrspetsen är inte vass, men är extra hård och slitstark. Det finns två typer av verktyg som kombinerar roterande borrning med slagrörelser: borrhammare och slagborrar.

Slagborren är en skruvdragare och borrmaskin med tillagd slagfunktion som möjliggör att borra i byggmaterial om man använder en borr med hårdmetallspets och cylinderskaft. Om slagfunktionen är aktiverad så rör sig chucken fram och tillbaka i en hög frekvens, men slaglängden är kort, varför kraften av slagfunktionen inte blir så stor. Denna lösnng passar för hantverkare som endast ibland behöver borra små hål i hårda byggmaterial (i färre än 30 % av borrjobben). Om behovet av borrning i hårda byggmaterial är större rekommenderar vi ett verktyg som är specialanpassat för denna typ av uppgift – borrhammaren.

Slagborrens arbetsprincip

Borr för slagborrmaskiner

 

Borrhammare är ett specialverktyg för borrning i betong, tegel och sten. Huvudkomponenten i verktyget är en tryckluftscylinder (1) aktiverad en elektrisk motor som överför slag via ett slagskaft (2) direkt till borren. För att uppnå en högre slagkraft behövs en längre slaglängd, vilket gör att chucken och borren har en speciell design. Vid borrning roterar endast chucken, medan slagskaftet tillsammans med borren rör sig framåt och bakåt. Skaftet har speciella fixeringsspår,  specificerade i ett system som kallas SDS. Borrhammare indelas även efter borrdiameter, där borrhammare upp till 4 kg vanligtvis har systemet SDS-plus och tar borr med diameter 4—30 mm. Maskiner med SDS-max tar borr med större diameter, 12—45 mm och är därför kraftfullare och tyngre. SDS-systemet introducerades av Bosch 1975, och idag används det av nästintill alla tillverkare. SDS är en forkortning av ”Steck-Dreh-Sitz” (Stick – Vrid – lås).

SDS-systemets skaft

Borrhammarens arbetsprincip

Borr för borrhammare

Alla borrhammare (undantaget de allra minsta) har följande arbetslägen:
- mejsling (bearbetning av betong, tegel, sten användandes mejsling)

- borrning i hårda material (med SDS-borr eller hålsåg i betong, tegel och sten)

- borrning i mjuka material (i trä, metall, plast, etc. med rundskaftade borr eller hålsågar)

För att borra i trä eller metall med en borrhammare är det inte tillräckligt att bara byta borrläge på maskinen – du måste också montera en chuck som fäster runda borr och tillbehör. Universella borrhammare har ett snabbkoppling mellan SDS-chuck och vanlig 3-greppschuck. Om borrhammaren har en fast SDS-chuck (utan snabbkopplingssystem), måste du sätta in en tregreppschuck i maskinens SDS-chuck (adapter).

Du är kanske också intresserad av bilingshammare som är specialkonstruerade för tung och kraftfull mejsling i betong och tegel.