Varukorg

0 st. 0,00 kr

My Cart -

0 st.
Alla kategorier

Fräsar

Över 400 fräsbits från BOSCH, FESTOOL och andra tillverkare, för bearbetning av trä, metall och andra material.

Använd filter för ”frästyp”, ”tillverkare” och ”skaftdiameter”. Välj fräsbits med eller utan kullager.

Kort om de populäraste frästyperna:

Fasfräsar

 

Den här typen av fräsbits används vanligen för skapa en fasad kant på arbetsstycket. De flesta fräsbits är för bearbetning av trä eller laminat. Dessa bits är vanligen kullagrade för exaktare stöd.

Fasfräsar används väldigt ofta för att skapa vinklade kanter på arbetsstycken med raka kanter. Om du vill göra en fyrsidig box, använd en 45° fasfräs, för en 6-sidig box används en 30° fasfräs, och för en 8-sidig box en 22,5° fasfräs.

Rak fräs / pinnfräs

 

Den enkla konstruktionen till trots, är den raka fräsen (pinfräsen) ett mångsidigt verktyg som kan användas i ett stort antal tillämpningar. Den kan användas til att fräsa ut spår och falser, göra plats för gångjärn, fräsa ut specialformade hål, fräsa runda hål med jämna kanter, forma och kopiera delar med hjälp av en förberedd mall.

Raka fräsbits kan ha olika storlekar, längder och mönster, men de kan delas in I “raka fräsar” som endast har skär på sidorna (det är omöjligt att fräsa ner i arbetsstycket) och raka fräsar med bottenskär (som har skär i spetsen vilket gör det möjligt att fräsa ner i arbetsstycket).

Kantfräsar

 

Kantfräsar har vanligen kullagrad guide. Dessa fräsar används för att skapa identiska delar med hjälp av en mall. Stödlagret följer mallens kanter och skären jämnar till arbetsstycket så att det matchar mallen. Du kan välja en fräsbits med kullagerstöd monterat antingen över, under, eller på båda sidorna av den skärande ytan.

Profilfräsar

 

Profilfräsar används för att forma en profil på en kant. Det finns ett ytterst stort urval av olika profilformer att välja bland, beroende på vilken profil du önskar och vilken typ av kant du vi profilera, exempelvis: bordsben, toppen av ett bord eller framkanten på en låda. Profilfräsar kan ha kullagrat stöd eller inte, beroende på dess form och typ av fräs.

Praktiska råd:

 

Fräs alltid så att du matar arbetsstycket i motsatt riktning mot fräsens rotationsriktning. Detta ger en noggrannare hantering av verktyget och ett bättre resultat. Om fräsens rotation och matningsriktningen är den samma, blir det svårare att kontrollera skärprocessen och den bearbetade ytan blir av sämre kvalitet, då fräsen har en tendens att ”hugga” i arbetsstycket.

Varning: Använd aldrig fräsbits tillsammans med en skruvdragare eller borrmaskin. Det är möjligt att göra detta, men det rekommenderas inte då det är väldigt farligt! Fräsbitsen har vassa skär som är mycket aggresiva mot den bearbetade ytan, så fräsen måste kontrolleras väldigt noggrannt, och verktyget måste vara stabilt under hela processen. Om du skulle tappa kontroll över verktyget och fräsen plötsligt hoppar ut från arbetsstycket kan det skada dig allvarligt och även skada arbetstycket. Detta är anledningen till att särskilda verktyg – fräsar, används för detta ändamål.

De enda undantagen är:

-          Metallfräsar med små tänder/skär som kan användas med raka slipar eller borrar.

-          Fräsbits särskilt anpassade för användning tillsammans med skruvdragare eller borrmaskiner.